Thorslundkagge
toppbild-historik2

Johan Thorslund 
– en målmedveten visionär


Ända sedan barnsben har Johan Thorslund haft en stark vilja och en längtan efter att skapa något eget. Han täljde sin första smörkniv när han var i sjuårsåldern. Redan då fanns kärleken till träet som material och viljan att arbeta med händerna.

I sjätte klass skaffade han en drejskiva och var bestämd på att det var keramiker han skulle bli. Men så kom den där dagen på sista terminen i träslöjden när läraren gav eleverna fria händer för ett sista projekt. Utan att Johan visste det själv, togs här de första stegen till Thorslundkagge.
Johan ville göra en trätunna, men läraren sa nej med motiveringen att det var för svårt. Ingen tunna blev gjord den terminen, men hos den unga Johan hade målmedvetenheten vuxit sig än starkare. Han begav sig till Karl Lindblom på Gotland, som då var Sveriges enda tunnbindarmästare, för att i en vecka gå i lära hos den gamle hantverkaren. I furu och gran tillverkade han där enklare tunnor. Det gav mersmak.

"Ska en dryck kallas för svensk bör den även ha lagrats
på ett ekfat av svensk ek, tillverkat i Sverige"

Under påskhelgen året därpå åkte Johan och hans pappa till Storbritannien för att leta efter någon som kunde tillverka ekfat. På ett ölbryggeri i norra England fann de kunskapen de letade efter – och Johan var välkommen dit under sommaren för att gå i lära. På vintern samma år hade han bundit sitt första ekfat med hjälp av de kunskaper han förvärvat under åren. 1997 fick Johan, som den förste i Sverige på 50 år, sitt Mästarbrev i tunnbindaryrket.

I dag uppskattas och efterfrågas våra ekfat och vår kunskap mer än någonsin.
Tiderna förändras men vi har som alltid hög kvalitet och gediget utförande som honnörsord i vår tillverkning.

»Ska en dryck kallas för svensk bör den även ha lagrats på ett ekfat av svensk ek, tillverkat i Sverige», brukar Johan säga.

I framtiden vill vi att Thorslundkagge ska vara synonymt med trätunnor. Vi jobbar målmedvetet varje dag för att denna vision ska uppnås.